Lente maak je zelf

Voor Wunderman+Thompson, een advertising agency in Amsterdam, heb ik en mijn team gefotografeerd. Dat was voor een campagne van hun klant Plus Supermarkten. Lentebloeiers sparen.

Mupi in Den Haag. De afkorting ‘mupi’ komt uit het Frans en staat voor: ‘mobilier urbain pour l’information’. De uitleg ‘mobilier urbain à publicité illuminé’ hoor je ook wel.

 

Midden in december kwam de mooie opdracht binnen.
Op hun verzoek heb ik de productie op me genomen. Dat betekent dat ik op zoek kon naar 3 geschikte modellen, een goede locatie, styliste, visagiste en assistent.
Vlak voor de shoot werd de 2de lockdown afgekondigd. Maar met allemaal een negatieve corona test op zak konden we op gepaste afstand ons werk doen. In de aula van een oud schoolgebouw, nu fotostudio is een set opgebouwd. Buiten was zelfs in de winter nog genoeg groen om een idee van een tuin te geven. Door het risico op slecht weer en snel veranderend licht hebben we uiteindelijk 2 beelden binnen en 1 beeld buiten gefotografeerd.

Model agency EvD was snel en behulpzaam en we vonden als snel de gewenste modellen. En leuke vrouw rond 35 jaar, een sprankelend meisje van 8 en een energieke, oudere man. Fleur, Nizayli en Peter hebben zich om de beurt laten fotograferen in ‘hun’ tuin en op het balkon met hun gespaarde eenjarige lentebloeiers. klein issue was dat er half december helemaal geen lentebloeiers zijn. Petunia’s, Vlijtig Liesje en Campanula worden pas in maart gezaaid en opgekweekt. Wat een kunst om blij te zijn met een leeg doosje. Gelukkig was de setting wel om blij van te worden. Veel groen en bloemen in de studio.

Als licht heb ik daglicht lampen gebruikt. De kleurtemperatuur van deze lampen komt overeen met daglicht. Het is een mooie imitatie van het zonnige daglicht. Een extra voordeel is dat je precies ziet wat het licht doet op je model, ook als ze van plek veranderen. Het ritme van een flits ontbreekt waardoor de omgeving voor een model natuurlijker voelt. De nadelen zijn er ook. De lampen zijn zwaar en daardoor moeilijker handelbaar. Ook is hun sterkte stabiel. Daardoor moet je als je minder licht wilt met filters gaan werken. Een goede assistent is sowieso onontbeerlijk op zo’n volle fotografie dag met veel mensen om je heen. De klant kijkt mee, de art-director en producer van het bureau. Dit zie ik alleen maar als een voordeel. Zo bespreek je meteen het beeld en wat zij voor ogen hebben. Uiteindelijk moet het resultaat overeenkomen met wat zij voor ogen hadden. Het liefst nog mooier.

Wil je je aanmelden voor mijn nieuwsbrief. Dat kan hier. 

Virtuele expo Dutch Lux

Tot 31 maart kun je nog de virtuele expo van Dutch Lux op Kunstmatrix bekijken.
Elke fotograaf van het collectief Dutch Lux heeft weer het mooiste werk uitgezocht om aan jullie te laten zien.

©Marlies Hofstede Photography

Wat is er te zien.
Remco Koenderman combineert in zijn serie van stadsgezichten koele blauwe kleuren en warme zonlicht tot een sfeervol geheel.
Eveline Renaud was in Senegal en volgde een landbouwcollectief van vrouwen.
Peter de Jong is een meester in het vangen van Nederlandse landschappen en de stilte tijdens de lockdown.
Annemarie Hoogwoud toont poëtische beelden vol kleur en dynamiek.
Tjitske Sluis maakte documentair beeld van Reid en Cornelia in hun vuurtoren in Workum.
Mijn eigen werk toont een voorliefde voor de natuur, kleur en zachtheid.
Al het getoonde werk is te koop.

Wat is Dutch Lux.
Dutch Lux is een fotografen collectief. We werken vanuit Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Katwijk, Utrecht en Terherne. Onze fotografen maken reclame-, documentair-, reportage- en kunstfotografie. We geven workshops op aanvraag. Kijk op de individuele websites voor meer informatie. We komen regelmatig samen om elkaar te helpen en adviseren. Daarom is het voor mij een waardevol netwerk van professionals die net als ik beeld maken.

Kunstuitleen Voorburg ‘Breekbaar’.

In Voorburg is bij de Kunstuitleen in de gezellige Herenstraat een expositie van vijf kunstenaars te bekijken met als thema ‘Breekbaar’.
Daar zijn vijf van mijn foto’s te bekijken, te huur en te koop. Op het moment is er al één uitgeleend. Leuk als je een kijkje neemt. Ze zijn nog tot 15 oktober 2020 te zien.

Fine art 

Ik fotografeer al vele jaren voor commerciële klanten als communicatiebureau’s, bedrijven en magazines.
Sinds 2018 maak ik ook foto’s, die je aan de muur kunt hangen. In de kunstwereld noemen ze dat Fine art photography.
In de wijk Statenkwartier heb ik een aantal keer mee gedaan met kunstroutes. Bezoekers kunnen in mijn huis komen kijken naar wat ik maak. En nu bij de Kunstuitleen Voorburg doe ik met vier andere kunstenaars mee aan de expositie ‘Breekbaar’. Het is heerlijk om weer ouderwets met mijn handen te werken. Fotopapier uitzoeken, fotoprints bijsnijden, inlijsten. Een hele nieuwe uitdaging lag er in het bepalen welke grootte, welke prijs en welke editie.

Exclusieve editie

Een foto is eindeloos reproduceerbaar. Om toch het unieke en exclusieve van een fotobeeld te bewaren is het in de kunstfotografie gewoonte om in beperkte editie of oplage te verkopen. Ook heeft het belastingvoordeel als je werk verkoopt in een maximale oplage van 30 van alle formaten en dragers samen. Stel de editie van formaat 50 x 70 cm is 15. Dan heb je nog ruimte over om een editie van maximaal 15 te verkopen in een ander formaat. De drager maakt niet uit. Hiermee wordt bedoeld dat het onder dezelfde editie valt als je een print verkoopt op op Dibond of op hout in hetzelfde formaat.  Ook moeten de foto’s door de kunstenaar gemaakt zijn,  door de maker onder toezicht van hem of haar zijn afgedrukt, genummerd en gesigneerd. In dat geval valt niet alleen de verkoop, ook de verhuur van kunstvoorwerpen door de kunstenaar zelf, onder het 9%-tarief.

Nieuwe Dutch Lux online fotografie expo

Bezoek online onze nieuwste Dutch Lux online fotografie Summer expo van 6 fotografen, Eveline Renaud, Peter de Jong, Remco Koenderman, Tjitske Sluis, Annemarie Hoogewoud en Marlies Hofstede hebben weer een selectie gemaakt van hun werk, wat te koop is.
online exhibition Dutch Lux-Summer

Je kunt ook de eerdere online expo Kick Off bekijken.
Online tentoonstelling met Dutch Lux-Kick Off

Bekijk documentair werk, stillevens, stads-/ landschappen. Leuk als je ons laat weten welke je favorieten zijn. Veel plezier.

Online tentoonstelling met Dutch Lux

Dutch Lux kick off

Kom kijken bij onze online tentoonstelling met Dutch Lux.
Met vijf andere fotografen laat ik een serie van mijn werk zien in een virtuele tentoonstellingsruimte.
In deze virtuele ruimte heb ik samen met de fotografen van Dutch Lux een online tentoonstelling samengesteld.
Het was even puzzelen hoe we, binnen de beperkingen van templates van het programma Kunstmatrix, alle foto’s een mooi plekje konden geven.
Met de pijlen onderin beeld loopt je zelf door de ruimte of gebruik de diashow om lekker achterover te leunen. De eerste keer kan het laden van de beelden even duren.
Kom kijken!

“Dutch Lux bestaat uit zes Nederlandse fotografen met zes verschillende visies op fotografie. Hun vak is hetzelfde, de camera’s zijn gelijkwaardig, maar de beelden spreken een andere taal. In 2019 kwamen Annemarie Hoogwoud, Eveline Renaud, Remco Koenderman, Marlies Hofstede, Peter de Jong en Tjitske Sluis voor het eerst bij elkaar voor een gesprek. Ze ervaren dezelfde dilemma’s en delen dezelfde liefde voor fotografie. Uit de serie van gesprekken die volgde, werd het idee voor Dutch Lux en de expositie geboren.” We maken allemaal heel verschillend werk. Documentair werk is te zien van – Tjitske, zij toont een serie over de camping Nooitgedacht, een veilig plaats voor de bewoners. Inmiddels is hun thuishaven vervangen door luxe chalets. – Eveline fotografeerde meubelmakers en hun families op Java, Indonesië. Abstract op 3 manieren -Remco heeft de beroemde Amerikaanse yellow cabs als thema. – Annemarie haalt inspiratie voor poëtische beelden uit de natuur Landschapsfotografie van Peter brengt je naar de ruige, Schotse Hooglanden en ik maak composities en vormen van papier. Alle werken zijn te koop. Deze kick off is in afgeslankte vorm nog te bekijken.

 

Lifestyle fotografie het allerleukst

Lifestyle beelden in 1 minuut  (het duurt een paar seconden voor You Tube de beelden scherp toont)
Lifestyle fotografie is het allerleukst om te doen. Werken met een team aan een leuke en spontane sfeer.

Ik word altijd heel blij van fotografie opdrachten, die het doel hebben om op een dynamische manier mensen te laten zien.
Mensen , die samen het leven ervaren, mooie momenten en lol hebben. Dit wordt lifestyle fotografie genoemd. Inmiddels heb ik dat door de jaren heen veel gedaan.
Daarom is het de hoogste tijd een leuk en snel overzicht van 1 minuut te laten zien.

Met dank aan alle leuke opdrachtgevers, art-directors, stylisten en modellen. Zij maakten dat ik lifestyle fotografie het allerleukst vind om te maken. Soms werken we met modellen, afhankelijk van het budget van de klant. Het kan ook zijn dat we ‘ gewone’ mensen zoeken, daar zijn zelfs gespecialiseerde modellen bureau’s voor.
Natuurlijk is het leven niet alleen maar dit soort mooie momenten, maar de werkelijkheid is soms al rauw genoeg. Daar zijn weer andere fotografen heel goed in om dat vast te leggen. Een foto brengt een boodschap over. Dat verhaal kan voor iedereen anders zijn. Je eigen levenservaring, culturele achtergrond geven jouw persoonlijke betekenis aan een beeld. Er schuilt dus in 1 beeld meerdere waarheden en betekenissen en dat is helemaal ok.

jongetje trekt kleurige muts over ogen van meisje lifestyle fotografie

 

Coverbeeld Kunstroute 2019


Samen met Nicole Lousberg heb ik de het coverbeeld gevisualiseerd voor de Kunstroute van Kunstenaars van het Statenkwartier 2019.
Het beeld is gebruikt voor de cover van de overzichtsfolder, posters en uitingen op social media. Ons model Juliette heeft het perfect gedaan. We wilden de uitstraling tonen met het interieur van een klassiek huis in het Haagse Statenkwartier. De grafische lijn van twee jaar daarvoor wilden we voortzetten, vandaar de zwarte kleding en strakke vormgeving. Om het vervreemdend te maken is het model niet van voren te zien. Het vervreemdende van het zgn. Droste effect, de herhaling benadrukt diepte en perspectief. Het draait om de kunst.

Fotografie & video in Zuid-Afrika

 logo

PUM vroeg mij om fotografie en een video te maken van 1 van hun projecten om hun werk te laten zien op social media.
PUM Netherlands senior experts zenden vrijwilligers de hele wereld over naar kleinschalige bedrijven, die een hulp vraag hebben. Om deze reportage te maken heb ik in Stanford, Zuid-Afrika voor PUM de zeepfabriek van Antjies Handmade Naturals bezocht. Het doel van de video en fotografie was om duidelijk te vertellen wat PUM voor Nicolene, de eigenaresse betekent. De missie van eigenaresse Nicolene is om zo veel mogelijk werkgelegenheid te verschaffen aan de mensen in de omgeving van haar fabriek. Ze had zich tot dan toe voornamelijk gefocust op heerlijke zeep maken. Inmiddels is haar bedrijf flink gegroeid. Nu was ze toe aan het verder verbeteren van management, marketing en groei.  De PUM senior expert heeft haar geadviseerd in de vervolgstappen. Deze coaching is nog steeds gaande. PUM, Een prachtige organisatie die wereldwijd mensen helpt in hun levensonderhoud te voorzien.
Link naar de video. 

groepsfoto zeepfabriek fotografie en video

Medewerkers Antjies Handmade Naturals

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie gerechten kookboek Proef!

Fotografie van gerechten in kookboek Proef!. Hoe leuk is dat om mooie gerechten te fotograferen op locatie in een sfeervolle lifestyle manier. Uitgevers Marianne Robben en Dagmar Vorselaars wilden een glossy kookboek met eiwitarme recepten voor mensen met PKU.

glossy kookboek met eiwitarme recepten

Cover Proef

 

PKU staat voor phenylketonurie, en is een zeldzame, ongeneeslijke, erfelijke stofwisselingsziekte die in Nederland bij ongeveer 1 op de 18.000 pasgeborenen voorkomt. Heb je PKU, dan is je lever niet goed in staat om één bepaald bestanddeel van eiwitten te verwerken. Die boosdoener, het aminozuur phenylalanine (Phe), hoopt zich daardoor op in je bloed en belemmert zo de groei en ontwikkeling van de hersenen. Onbehandeld leidt PKU dan ook tot zwakzinnigheid. In Nederland worden gelukkig nagenoeg alle pasgeboren kindjes met de hielprik gecontroleerd op PKU. Als bij een baby’tje PKU wordt geconstateerd, dan wordt meteen met de behandeling begonnen. Een mooi glossy kookboek ontbrak. Ik heb graag geholpen om een mooi lifestyle gevoel te geven met mijn fotografie van gerechten voor dit bijzondere kookboek.
Voor meer informatie en verkoop klik op PKU Proef.

Intratuin folder weer prijs

Cover of brouchure garden center Intratuin Green room with woman relaxing in hanging basket chairIntratuin kreeg nu voor de derde keer op rij de jaarlijkse publieksprijs voor de beste folder! Dan doe je toch iets goed als je daar aan mee werkt als fotograaf :-). De kat heeft zich als model perfect gedragen met complimenten aan Catvertise.
Met dank aan Studio Pactum, styliste Nicole de Werk, art-director Monique Nardten, communicatiebureau Jump en Arthur met de gouden handjes.